Ortak alan nasıl kiraya verilir?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 45. maddesine göre, ana gayrimenkulün ortak alanlarının kiralanması, kat maliklerinin tamamının oybirliğiyle alacağı kararla mümkündür. Bu nedenle, yararlanma ve kullanma hakkı bulunan kat maliklerinin tamamının oybirliğiyle karar vermesi dışında, ortak alanlar ve tesisler kiraya verilemez.
Ortaklardan biri kiraya verebilir mi?
Kanunun 688. maddesine göre, “Her pay sahibi, kendi payına ilişkin olarak malikin hak ve borçlarına sahiptir. Paylar, alacaklılar tarafından devredilebilir, rehin edilebilir ve haczedilebilir.” Ancak Medeni Kanun, pay sahibine kendi payını kiralama yetkisi vermemektedir.
Ortak hisseli ev kiraya verilir mi?
Ortak mülkiyet kiralaması, tüm ortakların rızası alınması şartıyla mümkündür. Herkes kabul ederse, mülkü kiralamak yasal olarak mümkündür. Ancak, kişilerden biri itiraz ederse, işlem gerçekleştirilemez.
Paylı mülkiyette paydaşlardan biri kiraya verebilir mi?
Bu nedenle, taraflar, örneğin ortak sahip olarak, yalnızca kendi istekleriyle üçüncü kişilere kiraya veremeyecekleri gibi, mevcut kira sözleşmesini de feshedemeyeceklerdir. Taraflar, ancak çifte çoğunluğun iradesi çakışırsa kira sözleşmesi yapabilir veya feshedebilirler.
Ortak kira beyanı nasıl yapılır?
Şöyle ki; bir konut iki kişi tarafından eşit hisselerle satın alınmışsa, kira gelirinin yarısı ilk ortağın ikametgahının bulunduğu yer vergi dairesine ödenir; diğer yarısı ise diğer ortak tarafından kendi ikametgahının bulunduğu yer vergi dairesine beyan edilir.
Ortak kiralama güvenilir mi?
Ortak güvenli mi? Kesinlikle! Ortak’tan kiralayan her kullanıcının profil doğrulama süreçlerini tamamlamasını sağlayarak kullanıcı ve ürün güvenliğini sağlıyoruz.
Hisseli evin kirası kime ödenir?
Giderler ve borçlar, 694. maddede düzenlenmiştir. Maddede: “Ortak mallardan doğan veya bunlarla ilgili yönetim giderleri, vergiler ve diğer borçlar, aksi kararlaştırılmadıkça, ortaklar tarafından hisseleri oranında karşılanır.” hükmü yer almaktadır.
Tapu sahibi olmayan kiraya verebilir mi?
Kiraya vermek için taşınmazın sahibi olmak gerekmese de, kira bedelinin tespiti ve tahliye davaları, taşınmazın sahibi olmayan ancak “ev sahibi” sıfatına sahip olan kişi tarafından da açılabilir.
Kiraya verirken nelere dikkat etmeli?
Ev kiralarken dikkat etmeniz gereken başlıca noktalar şunlardır: Evinize iyi bakın. … Kiracılarınızı tanıyın. … Bölgesel analiz yapın. … Fatura transferi yapın. … Kira sözleşmesine dikkat edin. … Depozito ücreti ve depozito teslimat koşulları … Profesyonel danışmanlık alın.
Hisseli araziye hisse sahibi ev yapabilir mi?
İzinsiz olarak ortak bir arazi parçasına ev inşa etmek ne yasal ne de usul açısından doğru değildir. Esasen ortak bir arazi parçası bir yerleşim bölgesindeyse, o arazi parçasına ev inşa etmek yasal olarak mantıklıdır.
Mirasçılardan biri evi kiraya verebilir mi?
Bir mülkü miras alan herkes onu kiraya verme veya satma hakkına sahiptir. Miras hakkı yalnızca bir kişiye aitse, o kişi mülkü kendi takdirine göre kiraya verebilir.
Ortaklardan biri tahliye davası açabilir mi?
Kiralanan taşınmazın mülkiyet hakkının şirkete sermaye olarak yatırılmasında bir sorun yoktur çünkü ortağın kendisi ev sahibi olduğu bir sözleşmenin devamı bağlamında bir ihtiyaç ortaya çıkar. Şirket, yeni malik olarak tahliye talebinde bulunma hakkına sahiptir.
Ortak mal kiraya verilir mi?
Ancak Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin 2000/9913, 2000/10786 sayılı Kararı’nda, ortak alanların kiralanabileceğine oybirliğiyle karar verilmiştir: “Ana yapının ortak alanları ancak talep üzerine kiraya verilebilir.” tüm kat maliklerinin oybirliğiyle alınan karar.”6 Ekim 2022
Paylı mülkiyette kira bedeli kime ödenir?
Kiralayanın kiralanan mülkteki kusurlardan sorumluluğu da TBK’da düzenlenmiştir. Kiracı sözleşme gereği kirayı ödemekle yükümlü olsa da, kiralanan mülkü dikkatli ve sözleşmeye uygun şekilde kullanmak zorundadır. Kiracı ayrıca temizlik ve bakım gibi normal masrafları ödemekten de sorumludur.
Hissedarlardan biri tahliye davası açabilir mi?
Bu yasal işlem yapma yükümlülüğüne göre, tüm ev sahipleri kiracıya ortaklaşa ihtarname çekmeli ve ortak dava açmalıdır. Kiracı bu ortaklardan biriyse, dava açmak mümkün değildir.
Ortak dairedeki kiracı nasıl çıkarılır?
Kiracının taahhüdü yazılı olmalıdır. Kiracı bu taahhüde rağmen evi terk etmezse, ev sahibi kiracıyı zorunlu icra yoluyla veya dava açarak tahliye edebilir. Tahliye davası veya tahliye için icra takibi, taahhütte belirtilen tarihten itibaren bir ay içinde açılmalıdır.
Apartmanda ortak alan işgalinde ne yapılmalı?
Bu alanları işgal etmek diğer apartman sahiplerinin haklarını ihlal edebilir. Bu nedenle, ortak alanlar işgal ediliyorsa, apartman sahipleri apartman veya site yönetimiyle iletişime geçmeli ve durumu bildirmelidir.
Apartman müştemilatı kiraya verilir mi?
Bağımsız bölüm ve eklentileri başkalarına satılamaz veya kiralanamaz. Eklentiler ait oldukları bağımsız bölümün ayrılmaz bir parçasıdır ve doğal bir sonuç olarak bağımsız bölümün sahibi eklentinin de tek sahibi olur.
Ortak alana eşya koymanın cezası nedir?
Bu hususta Kat Mülkiyeti Kanununun 33. maddesi cezai müeyyideleri düzenlemektedir. Belirtilen süre içinde hâkimin kararına uymayanlara aynı mahkemece iki yüz elli ile iki bin Türk Lirası arasında idari para cezası verilir. 25. madde hükümleri saklıdır.