Deride renk kaybı neden olur?
Vitiligo, calico hastalığı olarak da bilinir, ciltte pigment kaybına neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık, cilde rengini veren “melanin” üretiminden sorumlu olan melanosit hücrelerinin hasar görmesi veya işlevini kaybetmesi sonucu ortaya çıkar.
Vitiligo ilk nerede çıkar?
Vitiligo ilk olarak nerede başlar? Vitiligonun belirtileri vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak en sık eller, ayaklar, yüz, ağız, dudak ve burun gibi mukoza zarları ve genital bölge, koltuk altı, kasık ve kalça gibi birbirine sürtünen bölgelerde görülür.
Vitiligo hastalığının çaresi nedir?
Vitiligonun ilk tedavisi topikal kremlerle başlar. Topikal immünomodülatörlerden topikal kortikosteroidlere kadar geniş bir ilaç yelpazesi kullanılır. Ayrıca antioksidan maddeler içeren bitkisel vitiligo kremleri de vardır. Bir diğer tedavi yöntemi ise PUVA tedavisidir.
Vitiligo nasıl durur?
Vitiligo kronik bir hastalıktır. Kişiye bağlı olarak tedavi ortalama 6-9 ay sürer. Vitiligo tedavisine iyi yanıt alındıktan sonra bazı hastalarda daha önce ortaya çıktığı yerlerde genellikle psikolojik nedenlerle vitiligo tekrarlayabilir.
Cildin kararması hangi hastalığın belirtisidir?
Güneş lekeleri, hipotiroidizm, diyabet ve polikistik over sendromu gibi sağlık sorunları cildin koyulaşmasına neden olabilir. Bu durum genellikle cildin belirli bölgelerinde koyulaşma, beneklenme veya renk bozulması olarak kendini gösterir. Boyun, boğaz ve yüzün koyulaşması da yaygın bir sorundur.
Deri renginde koyulaşma hangi hastalıktır?
Hiperpigmentasyon, vücut çok fazla melanin ürettiğinde cilt yüzeyinin koyulaşmasıdır. Bu nedenle vücutta kahverengi, kırmızı veya pembe lekeler ortaya çıkar. Zamanla güneşe maruz kalma, hormonal değişiklikler, genetik yapı ve bazı kronik hastalıklar hiperpigmentasyona yol açabilir.
Vitiligo hangi vitamin eksikliğinden meydana gelir?
Vitiligoya hangi vitamin eksikliği neden olur? Hastalığın çoğunlukla B12 ve D vitamini eksikliğinden kaynaklandığı belirtilmektedir. Bu nedenle her insanın düzenli muayenelerden geçmesi ve vitamin eksikliği tespit edilirse bu eksikliğin düzeltilmesi çok önemlidir.
Vitiligoyu ne tetikler?
Stres, vitiligoyu tetikleyen başlıca faktörlerden biridir. Vitiligo hastaları genellikle hastalıklarının başlangıcını kazalar, aile üyelerinden birinin kaybı, iş değişiklikleri veya ciddi hastalıklar gibi hayatlarındaki ani değişikliklere ve kriz zamanlarına bağlarlar.
Her beyaz leke vitiligo hastalığı mıdır?
Vitiligo kaynaklı olmayan beyaz lekeler birçok başka sağlık sorununda da ortaya çıkabilir. Bu hastalıklarda oluşan cilt değişikliklerini vitiligo ile karıştırmak kolaydır. Vitiligo ile ilişkili olan ve vitiligonun ayırıcı tanısının bir parçası olarak değerlendirilebilecek hastalıklar şu şekilde özetlenebilir: Pityriasis alba.
Vitiligo iyileşen var mı?
Vitiligodan tam iyileşme nadirdir ve nüksler yaygındır. Vitiligo tedavilerine yanıt verme şansı yaklaşık %40-50’dir. Vitiligo çocukluk çağında daha iyi ilerler ve tedaviye daha iyi yanıt verir. Ayrıca, tam iyileşme şansı yetişkin hastalara göre daha yüksektir.
Vitiligo cinsel organda olur mu?
Bazı durumlarda, vücuda rengini veren melanini üreten melanosit hücreleri vücudun bağışıklık sistemi tarafından yok edilir. Melanin üretilemeyen bölgelerde renksiz lekeler oluşur. Bu lekeler genellikle ellerde, yüzde ve kollarda görülse de genital bölge, saç ve kaş gibi bölgelerde de görülebilir.
Vitiligo için hangi krem iyi gelir?
Tedavide kullanılan bir diğer ilaç ise bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlardır. Takrolimus ve pimekrolimus içeren kremler özellikle yüz ve boyun bölgeleri için etkilidir.
Vitiligo kanser mi?
İç organların bir hastalığı olmasa da tiroid hastalığı, pernisiyöz anemi, Addison hastalığı, sedef hastalığı, diyabet ve alopesi gibi bazı otoimmün hastalıklar vitiligo ile birlikte görülebilir. Vitiligonun cilt kanserine dönüşme riski yoktur.
Vitiligo için hangi bölüme gidilir?
Vitiligo tedavi edilebilir bir hastalıktır, ancak vitiligonun kesin nedeni bilinmediğinden tedavi sonuçları kişiden kişiye değişebilir. Birkaç tedavi seçeneği mevcuttur ve bu tedaviler en az 3 ay boyunca takip edilmelidir. Tedavi seçimi dermatologla birlikte kararlaştırılmalıdır.
Vitiligo çok çabuk yayılır mı?
Yaş grubuna ve lokasyona bağlı olarak laboratuvar testleri (mantar muayenesi vb.) ve bazı durumlarda biyopsi gerekebilir. Vitiligonun seyri değişir. Stabil kalabilir veya yavaş veya hızlı yayılabilir. Ayrıca, beyazlamanın kendiliğinden kaybolması da mümkündür ve vakaların %15-20’sinde görülür.
Ciltteki renk eşitsizliği neden olur?
Cilt tonunun eşit olmaması genellikle güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalma, hormonal değişiklikler, cilt tahrişleri ve bazı cilt hastalıkları gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanır. Bu, cildin bazı bölgelerinde farklı tonlar şeklinde ortaya çıkabilir.
Deride solgunluk neden olur?
Soluk, cansız ve donuk cilt, cildin üst tabakasındaki ölü deri hücrelerinden kaynaklanır. Temizleme işlemine peeling de denebilir. Bu durum genellikle stres, yoğun ritim ve aşırı makyajdan sonra ortaya çıkar ve çeşitli nedenleri olabilir.
Vücutta pigment eksikliği nasıl giderilir?
Dermatologlar tarafından pigmentasyon bozuklukları için önerilen en yaygın tedaviler topikal kremler, haplar ve bazı durumlarda lazer tedavisidir. Bu tedaviler etkilidir, ancak sonuçları görmek biraz zaman alabilir. Çoğu renk bozulması birkaç ay içinde kaybolur.
İnsanın ten rengi neden kararır?
Cilt tonunun eşit olmamasının başlıca nedenlerinden biri cildin nem kaybıdır. Cildin alt katmanları nem kaybettiğinde koyulaşma meydana gelir. Cildin koyulaşmasının başlıca nedenlerinden biri de çok fazla güneş ışığına maruz kalmaktır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Akbank Chip Para Starbucks Geçerli Mi