Bilirkişi raporundan sonra dava ne kadar sürer?
Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir. Yani yazılı yargılama usulüne tabi davalarda bilirkişinin davayı sunması gereken azami süre 6 ay, basit yargılama usulüne tabi davalarda ise azami süre 4 aydır.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Raporun teslimi ve taraflara bildirimi HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (savcı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].
Bilirkişi görüşü geldikten sonra ne olur?
Bilirkişi, görevlendirme yazısının kendisine tebliğinden itibaren on beş iş günü içinde raporunu hazırlayıp sunmakla yükümlüdür. Ancak işin niteliği, raporun belirtilen süre içinde hazırlanmasını imkânsız kılıyorsa, bilirkişiye on beş iş günü ek süre verilebilir.
Bilirkişi raporu mahkemeyi nasıl etkiler?
Bilirkişi, soruşturma aşamasında savcı tarafından, kovuşturma aşamasında ise hâkim veya mahkeme tarafından atanır. Bilirkişi görüşü hâkim veya mahkeme için bağlayıcı delil teşkil etmez. Hâkim, kararını verirken bilirkişi görüşünü delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir.
Bilirkişi raporuna itiraz edilince ne olur?
Mahkeme, rapora itiraz ederek yetkili bilirkişiden ek rapor düzenlemesini veya duruşmaya katılarak görüş bildirmesini isteyebilir. Gerçeğin ortaya çıkarılmasının gerekli olduğunu düşünürse, yeni bir bilirkişi atayarak yeni bir rapor düzenlenmesini de emredebilir.
Bilirkişi raporundan sonra ne olur?
Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişi ücreti 2024 ne kadar?
Dava ve işlere 3000,00 TL bilirkişi ücreti uygulanır.
Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?
Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.
Mahkemede bilirkişi kaç günde sonuçlanır?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi, uzatmanın nedenlerini belirterek en fazla üç ay uzatabilir.”
Bilirkişi ücretini kim öder?
Ceza davalarında bilirkişi, hakim tarafından resen atanabilir. Alternatif olarak, taraflar tarafsız bir bilirkişi atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, kararı yanlış çıkan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Bilirkişi nasıl karar verir?
MADDE 279 – (1) Mahkeme, bilirkişinin oy ve görüşünün yazılı veya sözlü olarak açıklanmasına karar verir. (2) Raporda, tarafların adları ve soyadları, bilirkişinin görevlendirildiği konular, gözetilmesine ve incelenmesine konu olan esaslı vakıalar, bilirkişilerin vardıkları muhakeme ve sonuçlar, bilirkişiler arasında, sebebi aşağıda gösterilen veya aşağıda gösterilen hususlarla sınırlı olmak üzere, uyuşmazlık varsa, bu uyuşmazlığın gerekçesi belirtilir.
Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?
Hakim, raporu yeterli görmezse, raporda yer alan özel ve teknik bilgilere dayanarak bilirkişinin raporunda vardığı sonucun hatalı olduğu sonucuna varırsa, gerekçelerini belirterek rapora açıkça karşı karar verebilir.
Bilirkişi kesin delil mi?
Bilirkişi raporu kesin delil olmayıp takdiri delil teşkil ettiğinden HUMK.m.
Bilirkişi raporu neye bakar?
Türk hukukunda bilirkişi raporu, bir dava veya uyuşmazlık hakkında mahkemeye sunulan belgedir. Bu belge, davayla ilgili teknik, bilimsel veya mesleki konularda yaptıkları incelemeler sonucunda alanında uzman bir veya birden fazla kişinin tespit ve görüşlerini içerir.
Bilirkişiye giden dosya ne zaman sonuçlanır?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi, uzatmanın nedenlerini belirterek en fazla üç ay uzatabilir.”
Alacak verecek davası ne kadar sürer?
İş mahkemesinde görülen davalar genellikle 7 ila 9 ay içinde sonuçlanır. Asliye hukuk mahkemesinde görülen davaların sonuçlanması bir yıla kadar sürebilir. Tüketici ve ticaret mahkemelerinde süreç biraz daha uzun sürebilir.
2024 bilirkişi ücreti ne kadar?
Dava ve iş için 3000,00 TL bilirkişi ücreti ödenecektir.
Bilirkişi raporu ne zaman kesinleşir?
Tarafların rapora itiraz etmeleri için tanınan on beş günlük süre ilgili süredir; bu süre aşağılayıcı niteliktedir. Dolayısıyla taraflar bu süre içerisinde itirazlarını yapmazlarsa rapor onlar için kesinleşir; yani taraflar rapora itiraz etme olanağını tamamen kaybederler.