Kesin delil nedir hukuk?
Kesin delil, şartları kanunla belirlenmiş ve şartları sağlandığında hâkime takdir yetkisi bırakmayan delildir. Hâkim, kesin delilin ortaya koyduğu olgunun gerçekleştiğini veya olgunun ispatlandığını kabul etmeli ve buna göre karar vermelidir¹8.
Kaç tür delil vardır?
Özelliklerine göre deliller: Biyolojik delil, kimyasal delil, fiziksel delil, parçalı delil, iz delili, görüntü delili ve dijital bilgi delili olarak sınıflandırılabilir [1].
Kesin deliller hakimi bağlar mı?
Hakimi bağlayan ve uyuşmazlığın çözümünü sağlayan delile kesin delil denir. Kesin delil, hakimin takdir yetkisini ortadan kaldırır. Kesin delil dışında kalan ve hakimin kendi takdir yetkisini kullandığı delile takdiri delil denir.
Kesin olan akli deliller nelerdir?
Rasyonel kanıtlar arasında, gösteri tek kesin kanıttır. Anlatısal kanıtın kesin olması için, hem sabit hem de anlamın göstergesi olması gerekir.
Hangisi kesin delildir?
Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar şunlardır: Bir fiil, yemin ve kesin hükümdür. Değerli deliller; tanıklar, bilirkişiler, keşifler ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 192. maddesine göre kanunla düzenlenmemiş delillerdir. Belirli bir değeri aşan hukuki işlemler ancak sağlam delillerle ispat edilebilir.
Fotoğraf kesin delil mi?
Elektronik ortamda ve benzeri bilgi taşıyıcılarında bulunan fotoğraf, film, görüntü veya ses kayıtları gibi veriler, diğer kanıtlarla destekleniyorsa bir kararın temeli olarak “delil” olarak kullanılabilir. Bu veriler tek başına olguları kanıtlamak için yeterli değildir.
4 delil nedir?
İslam’da, dini hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer’iyye denir. Bu tür dört kaynak vardır: Kitap, Sünnet, İcma ve Kıyas. Edille-i şer’iyye veya dini deliller, en genel anlamda İslam hukukunun kaynaklarını temsil eder.
3 delil nedir?
Kesin delil; senet, kesin hüküm ve yemin olmak üzere 3 kısımdan oluşur.
Kesin delil olmadan ceza verilir mi?
Yargıtay kararları ışığında sanığa şüphe avantajı tanınması ilkesinin değerlendirilmesi. Yargıtay kararları, sanığın ceza yargılaması sonucunda mahkûm edilebilmesi için “her türlü şüphenin ötesinde kesin ve yeterli delil”[1] olması gerektiğini genel olarak belirtmektedir.
Kesin hüküm kesin delil midir?
Kesin karar, bir anlamda, davayı etkileyecek kesin bir delil parçasını temsil eder. Kesin kararın temel özelliği, bir hüküm olarak doğasından kaynaklanır. Karar sonrası bir aşamayı temsil eder ve diğer kararları etkileyecek kadar güçlü kesin bir delil parçasıdır.
Belge kesin delil midir?
Senet terimine ek olarak, vade belgesi üst terim olarak yerleşmiştir. Senet kesin delil olsa da, belgenin kesin delil olması gerekmez.
Senet kesin delil mi?
SENET NEDİR? Yukarıda belirtildiği gibi, senet Medeni Kanun anlamında kesin delildir. Kesin delil, şartları ve sonuçları kanunla düzenlenen delil türlerini ifade eder. Kesin delil olduğunda, hakimin takdir yetkisi yoktur ve kesin delilde belirtilen hukuki işlemin varlığına karar veremez.
Kuvvetli delil nedir?
Yargıtay’ın görüş ve kararlarından da anlaşılacağı üzere, “güçlü delil” kavramı takdirî delilin ötesine geçmez. Yargıtay, kararlarında, hakimin delilleri belirli bir dava temelinde değerlendirirken, davanın olgularını aydınlatmak için “güçlü delil”in önemli olduğunu belirtmektedir.
Yasak deliller nelerdir?
Yasaklanmış delil kavramı ve daha geniş anlamda yasadışı delil kavramı, yasal normlara ve kurallara aykırı olarak elde edilen her türlü delil olarak tanımlanabilir. Bu yasadışılık, yalnızca ülkede yürürlükte olan yasaları ve ilgili yasal düzenlemeleri değil, aynı zamanda evrensel ve ulusüstü düzeyde yürürlükte olan yasal normları da etkiler.
Delil çeşitleri nelerdir?
Bu ipuçları, bir karar verirken hangi kanıtların dikkate alınması ve alınmaması gerektiğini belirler. Kanıtlar, belgesel kanıt, fiziksel kanıt, dijital kanıt, suçsuzluğu kanıtlayan kanıt, suçlayıcı kanıt ve uydurma kanıt şeklinde olabilir.
Kesin hüküm kesin delil midir?
Kesin karar, bir anlamda, davayı etkileyecek kesin bir delil parçasını temsil eder. Kesin kararın temel özelliği, bir hüküm olarak doğasından kaynaklanır. Karar sonrası bir aşamayı temsil eder ve diğer kararları etkileyecek kadar güçlü kesin bir delil parçasıdır.
Kesin delil yoksa ne olur?
Sanığın isnat edilen suçtan mahkûm edilmesi için yeterli, makul şüphenin ötesinde kesin ve inandırıcı delil elde edilememesi halinde, isnat edilen suçun sanık tarafından işlendiği ispat edilmemiş sayılır ve sanığın beraatine, halk deyimiyle “delil yetersizliğinden beraatine” karar verilir.
Belge kesin delil midir?
Senet terimine ek olarak, vade belgesi üst terim olarak yerleşmiştir. Senet kesin delil olsa da, belgenin kesin delil olması gerekmez.
Yazılı delil kesin delil mi?
Senet, bir kimsenin kendi aleyhine delil sunmak için yazılı bir belgeyle yaptığı irade beyanıdır9. Senet, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na (Md. 11) göre kesin delil araçlarından biridir.